Още когато започна тази епидемия, казахме, че ще спечелим тази битка с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината.

Това заяви здравният министър проф. Костадина Ангелов на брифинг на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Той подчерта, че според броя на заразените в страната се наблюдава тенденция на покачване на новозаболелите. Според него здравната система разполага с легла на национално ниво.

Засилват противоепидемичните мерки в Европа след бума на заразени

"Ако разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Те се дължат на няколко основни неща. Първото - българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, каквито са разписани. Нашите мерките са достатъчно леки. Най-важната от тях е носенето на маски. Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и неспазването на тези мерки, ще завишим контрола", обяви Ангелов.


Контрол ще се осъществява ежедневно, дори и през нощта, от всички институции, на места, където има струпване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията. РЗИ първо ще дава предписание, ако то не бъде изпълнено, следва затваряне на заведението. 

"Законите са за всички, там, където не се спазват, ще има сакнции", категоричен бе проф. Ангелов.

"По отношение на числата - 1380 са хоспитализирани, 67 са в интензивни отделения. Към днешна дата имаме 19% заетост от леглата за пациенти, които имат нужда от лечение без дихателна реанимация и 6% за пациенти в тежко състояние и с нужда от дихателна реанимация", обяви още здравният министър. 

Здравният министър: Не се налага затягане на мерките

Проф. Ангелов подчерта, че заразените медицински служители до момента са 1440. За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните медици до момента са 1030, починалите - 16.

istock
istock

В две области - Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 човека на 100 000. Здравният министър призова да не се пътува до тези области, освен ако не е наложително.

Доц. Ангел Кунчев представи данни за епидемичната ситуацията в Европа и у нас.

„Епидемичната ситуацията в Европа за 14-дневен период, въпреки сериозният ръст в България, показва, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този момент сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Проф. Кантарджиев: Най-големият риск за зараза е затворено помещение

По негово мнение не се очертават промени относно възрастовата структура на хората, които дават положителен резултат. Броят на положителните случаи пък не водил до голямо увеличаване при смъртните, които също се увеличават, но с доста по-малки темпове.

istock
istock

Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите представителни. България се намира категорично над този брой, добави здравният инспектор.

Случаите в интензивни отделяния логично следвали кривата на заболеваемостта, отбеляза доц. Кунчев.

"Няма изненада в това, че вирусът е по-разпространен в определени области. Така се случва и с обикновения грип. Вирусът е динамичен, променлив", добави държавният главен здравен инспектор.

Няма да се възприемат нови мерки, увери здравният министър, тъй като това не било наложително. 

"Ако хората не вярват на мерките и не ги спазват, кажете ми, има ли нужда от нови мерки? Нека спазваме сегашните мерки. Колкото и да са изморени колегите от РЗИ, те ще работят и нощем. Те няма да се поддадат на никакви атаки, ще си свършат работата така,  че да защитят живота и здравето на всички български граждани", каза още проф. Ангелов.

istock
istock

Здравният министър обясни и как ще се действа, ако ученик прояви грипни симптоми. Пред родителите вариантите били два - да се свържат с личния лекар, който да предприеме необходимите действия, или да заведат детето си на преглед. От здравното министерство се придържат към първия вариант. Ако пък се направи масово тестване с бързи тестове сред учениците, се рискува да се получат неверни резултати, смята министърът.

"Броят на лабораториите, които внасят информация, е твърде голям, изисква сериозна обработка. Около 1500 теста се правят по линия на националното здравеопазване. Всички други бройки са направени в частни лаборатории и ние няма как да знаем причината, поради която някой се е тествал. Бързите и комбинираните тестове, преди да ги препоръчаме и ползваме, ние задължително ги даваме за валидиране в НЦПЗБ и когато потвърдим, тогава ги ползваме", добави доц, Кунчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg