През 2019 г. в ДФ „Земеделие” са регистрирани 1022 нови нередности по схемите на Разплащателната агенция, като най-много - 699 са по директните плащания, 309  – по Програмата за развитие на селските райони и 14 – по селскостопански пазарни механизми.

От тях 1014 бр. са случаите на установени вземания, а 8 бр. са случаите на съмнение за измама. Това показва годишният доклад за дейността на фонд „Земеделие“.

За миналата година потенциалното финансово изражение на случаите на съмнения за измама възлизат на общо 1,6 млн. лева, като финансовите последици за случаите на установени вземания са общо за над 25 млн. лева. Напълно възстановените дългове през 2019 г. са 579 броя за 8,33 млн. лева.
 
27 сигнала за корупция на служители на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция са постъпили през миналата година.

През 2018 г. в инспектората към институцията са постъпили 12 сигнала за корупция.

Ръст има и при сигналите за нарушения на служебните задължения – през 2019 г. те са 42, а през година по-рано – едва 15.

Общо 97 планови и извънпланови проверки са направили инспекторите към фонда през миналата година. Нарушения обаче са установени при 20 от разглежданите случаи, като при 12 са направени предложения за налагане на дисциплинарни наказания на 20 служители.

istock
istock

6 от дисциплинарните производства срещу тях не са образувани поради изтекъл давностен срок, 3 са в процес на производство, а по останалите 11 са уволнени 5 човека, други 5 са се разминали с порицание или забележка, а 1 е освободен.

95 фермери излъгали, за да вземат 8 млн. лв. субсидии

От уволнените 5 служители има двама старши експерти и по един началник сектор, началник отдел и главен юрисконсулт.

В 12 от случаите на нарушения се е стигнало и до предаването им към МВР, антикорупционната комисия, съда и прокуратурата. 3 от тях са били по сигнали за корупция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg