Фонд „Земеделие“ започва теренните проверки на фермерите, които са подали заявления за получаване на субсидии.

Контролът стартира с посещения на място на декларираните площи по схемите за обвързано подпомагане за зеленчуци, уточняват от фонда.

При проверките на място се измерва големината на парцелите и се проверява дали обявените за подпомагане култури действително са посадени на тези площи.
 

От миналата година теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа на плодове и зеленчуци бяха увеличени на 50% вместо законово установените над 100 от заявените площи.

След завишените проверки над 4 000 производители бяха лишени от  субсидии, заради опити за измами, а 90 от тях  - дадени на прокуратурата, защото не само са поискали субсидия за незасадени плодове и зеленчуци, но и са представили фактури, че от незасадените площи са произвели и продали продукция.
 
След анализа на резултатите от миналогодишните проверки тази година първи на контрол ще подлежат производители на домати, краставици, пипер, лук и картофи.

istock
istock


Над 65 000 земеделци са подали заявления по схеми за плащане на площ

По-прецизно ще бъдат проверени и кандидати, при които миналата година е имало установени нарушения и тази година отново са подали искания за финансово подпомагане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg