10 милиона и 611 хиляди евро е извънредната помощ, която българските земеделци ще получат заради войната в Украйна. Информацията за подпомагането на европейския селскостопански сектор вече е публикувана в Официалният вестник на ЕС.

500 милиона  евро е общият бюджет на помощта, която ЕС гласува за европейските земеделци. Указанието е, че държавите-членки трябва да разпределят помощта чрез възможно най ефективните канали въз основа на критерии, които отчитат степента на смущения на пазара в различните сектори.

Фермерите могат да кандидатстват за помощи

От тази обща сума на България се полагат близо 11 милиона евро, тъй като определената за всяка от държавите-членки сума би компенсирала само част от действителните загуби, тъй като понасят производителите заради войната в Украйна.

istock
istock

Брюксел реши на държавите членки да се даде възможност да предоставят допълнителна национална подкрепа на фермерите си. Предвид мащаба на настоящата криза, тази допълнителна национална помощ може по изключение да надвишава два пъти съответните суми, определени в регламента. Тоест ако има възможност, България има право да допълни сумата на земеделците с още над 20 милиона евро.

За да се гарантира възможно най бързо достъп на производителите до помощта, държавите членки имат право на незабавно прилагане на регламента веднага след излизането му в официалния вестник на ЕС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg