Минималният месечен размер на осигурителния доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители скача рязко от 1 април. Това е заложено в Бюджет 2022. Така фермерите вече ще се осигуряват минимално не на 420 лв., а на 710 лв.

Дребни земеделски производители ще се дерегистрират като такива заради драстичното скачане на минималния осигурителния праг от 1 април. За това предупреди Албена Симеонова, биопроизводител, представител на Българската асоциация „Биопродукти“ пред БНР.

„Желаейки да се „върже“ бюджетът, да отиде всичкото това на гърба на малкия, средния, на фамилния фермер, е доста грозно“, коментира Симеонова.. Според нея дерегистрирането на тези хора като земеделски производители няма да помогне на бюджета.
 
С вдигането на осигурителния праг ще бъдат засегнати 95% от земеделските производители, подчерта Албена Симеонова.

1 млрд. лева субсидии за земеделците

„Малките или дребните, които изчезват или са на изчезване – това е халът на българския земеделски производител и не е моментът да се бърка в джоба на тези хора, които и без това не са много добре. За да можем да ги съхраним, да ги има изобщо в селата.“
 

istock
istock

„Никой просто не разговаря с нас. Изведнъж казаха – вдигат прага на земеделските производители и толкова. Държим да се организира среща по тази тема. Без диалог, без разговор тези неща не стават“, изтъкна Симеонова. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg