Земеделските производители да получат близо 700 млн. лв. през декември. Това е цел, по която Министерството на земеделието и храните работи активно съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).Това стана ясно на днешната среща на премиера акад. Николай Денков с представители на зърнопроизводителите. 

В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителните директори на ДФЗ и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Георги Тахов и Светлозар Патарински, както и директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев.

Следващата седмица предстои да бъде публикуван индикативният график за всички плащания към земеделските производители до края на годината.

Фермерите ще получат отстъпка от акциза за литър газьол

Най-голямото плащане, в размер на близо 700 млн. лв., е по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от Кампания 2023, което замества Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).

От понеделник, 6 ноември, всеки кандидатствал за подпомагане по директни плащания за Кампания 2023 ще получи по имейл информация за резултата от мониторинга на площите си. Стопаните ще могат да се запознаят с резултатите и да преценят дали да подадат възражение в 14-дневен срок чрез Системата за електронно услуги (СЕУ), или да оттеглят парцела си.

istock
istock

В хода на срещата зърнопроизводителите представиха пакет от мерки и предложения, които според тях ще помогнат както организацията, така и начина на работа в сектора.

Премиерът акад. Денков приветства конструктивния подход и увери, че правителството е готово да влезе в експертен разговор по всяко едно от предложенията, така че да се изработят най-ефективните решения в дългосрочен план, посочват от правителствената пресслужба.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg