Министерството на земеделието работи целенасочено за цялостно подпомагане на земеделския сектор, който в момента е изправен пред редица предизвикателства. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Предстои да бъде разпределена извънредната помощ, определена от Европейската комисия, за подпомагане на земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след конфликта между Русия и Украйна. Това е разписано в проект на наредба, публикуван на сайта на земеделското министерство, като общественото обсъждане на документа ще продължи до 7 юли, уточняват от министерството.

Съгласно Делегиран регламент на Комисията от 23 март на държавите членки се предоставя помощ от Съюза от 500 000 000 евро, като за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро с възможност тази помощ да бъде увеличена с национални средства до 200 процента или общо 62 млн. лева.

11 млн. евро дава ЕС на земеделците ни заради войната в Украйна


Според проекта помощ се предоставя на стопани от секторите "Свиневъдство", "Птицевъдство", лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци. Министерството ще спази определения от Комисията срок за изплащане на средствата по извънредното подпомагане до 30 септември.

istock
istock

Допълнително във връзка с предизвикателствата, пред които са изправени земеделските производители, по други мерки приоритетно ще бъдат подпомагани растениевъди и животновъди от уязвими сектори, уточняват от Министерството на земеделието.

Очаква се през юли да бъде променен европейският регламент и да бъдат преразпределени 5 процента от неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от средствата за 2021 г. и 2022 г. или 33 млн. евро публични средства за подпомагане на земеделските производители, както и малки и средни  предприятия.

Като кризисна мярка във връзка с войната в Украйна Европейската комисия прие и Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката, в размер до 35 000 евро на стопанство. Предвидена е помощ по временната рамка в размер на 150 млн. лв., във връзка с което е предложението на Министерството на земеделието за предстоящата актуализация на държавния бюджет. Временна рамка дава възможност на държавите членки да предоставят ограничена по размер помощ на засегнати от кризисната ситуация дружества; да гарантира ликвидност за предприятията и да компенсират дружествата за допълнителните разходи, направени поради изключително високите цени на природния газ и електроенергията, се посочва в съобщението.

Ще остане ли България без родни плодове и зеленчуци

От актуализацията на бюджета зависи и разпределението на 18,7 млн. лв. допълнително финансиране за хуманно отношение към свине и птици.

Министерството на земеделието припомня, че земеделските производители имат право и на помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство – годишно в размер до 100 млн. лв., и на данъчни облекчения под формата на преотстъпване на корпоративен данък, свързани с инвестиции в размер на около 40 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg