Започва черешоберът в област Кюстендил. Реколтата тази година се определя като средна и под средната. Прогнозна изкупна цена за килограм набрани череши е 80 стотинки. Липсват достатъчно желаещи да берат череши.

Плододаващите черешови масиви в Кюстендилско са около 20 000 декара, сезонно се берат около 5000 - 6000 тона, съобщава БНР.

Черешоберът продължава повече от месец. Цели семейства, роднини са по градините. Безработни се хващат на надница, чиновници вземат отпуск и стават берачи, за да припечелят. Според общинския съветник и шеф на земеделска кооперация Валери Йовев, няма много череша, в интерес на истината, има пропадания, има измръзвания.

Пускат нисколихвени кредити за фермерите

"При мене е малко под средното положение, докато в Невестинската община, долу в ниското, сланата ги унищожи. С тези ниски цени от 60-80 ст. ние сме губещи и постепенно започваме да се отказваме", допълни доайенът на местното овощарство и агроном Кирил Димитров допълни.
 

На въпрос дали има ли картел в изкупуването и реализацията на кюстендилските череши, той обясни: "Картелът си е много отдавна и страната не взема никакви мерки по тоя въпрос и овощарството ще си го унищожим следващите години. Италианците, откакто дойдоха, те държат ниска цена".
Надницата е 50 стотинки на килограм за берачите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg