„Златни” череши на пазара в началото на сезона. И тази пролет по традиция ранните плодове се продават на космически цени. Заради по-студената пролет първите български ще закъснеят поне с две седмици, предупреждават производителите.
 
„Черешата идва от Гърция. Започнахме от 32 лв. за килограм и постепенно пада с всеки изминал ден. Няма много голям интерес, защото плодът е все още скъп. Сега са им най-вкусни, защото са най-скъпи”, обяснява търговецът Розалина Спасова пред NOVA.
 
Тези, които купуват, взимат по малко. Затова и Розалина зарежда по една или две щайги на ден, колкото да има за асортимент на сергията.
 
Космическите цени при първите за сезона череши не са оправдани, но за спекула не може да се говори, смятат от комисията, която следи пазара на едро. По борсите в момента гръцките се продават за около 14-15 лв.
 

„При този силен дефицит - един такъв марж, при тази цена, е възможен. Вероятността сам да си ги изядеш или да ги изхвърлиш е доста голяма. Гръцката череша, на практика, в момента е екзотична стока. Да си купиш и да изядеш череши за 30 лв. – тук вече е някакъв вид извратено съзнание”, коментира Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържища.
 

istock
istock

За да не се стряскат купувачите, търговците нерядко обявяват на етикетите цена за 100 гр или половин килограм.„Винаги е имало такива трикове, но в крайна сметка културата на потребление се разви, че такъв тип номера не вършат работа. Друг е въпросът, че продължава да има много скъпи пазарни места, където маржовете са 150-200%”, добави Иванов.

Пенсионери берат череши, а млади се оплакват че няма работа

Плодовете родно производство все още са рядкост по пазарите. Затова често търговците предлагат вносни ягоди и череши като български. На по-високи цени, предупреждават експерти.
 
По-скъпите череши ще купуваме докато българските не достигнат до пазара, разказват производителите у нас.Заради по-студената пролет обаче българските череши тази година ще закъснеят по пазарите, предупреждават агрономите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg