Цената на агнешкото у нас остава без промяна и за Гергьовден. В магазините традиционното за празника месо, което не е внос, почти достига 30 лв. Във фермите цената е 20 лв. за килограм, но задължително се купува цяло агне и е с предварително записване.
 
"Хората сега нямат толкова пари да дават за агнешкото 27-28 лв, 30 лв. - не е като преди. От Македония и Румъния идва агнешко по-евтино. Хората искат по-евтини, но българското агне по-хубаво, но по-скъпичко малко", казва Селим Дилмен – собственик на магазин за месо.
 
Животновъдите у нас също се конкурират с вноса от съседните страни.

"Нормално купуват, но като имаше тая година пак от Македония един месец и по-рано и те се наситиха за големите вериги и взимат по по-малко. Даже има места, в момента се чудят какво да си правят агнетата", смята животновъдът Димитър Вършилов пред БНТ.

Унищожават над 1400 кг месо храни от животински произход

По данни на браншовите организации 70 процента от месото за празниците извън големите градове се купува директно от фермите. Цената при фермерите за живо тегло сега е 10 лева.

istock
istock

"Около големите градове много се търсят, а там дето е Северна България и някои погранични места агнетата им остават няма кой да ги купи", допълва Димитър Вършилов.

Българското агнешко може да се познае в магазините по синия печат, докато това от внос е с червена маркировка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg