През последните дни търговци на месо и фермери алармираха за опасност от заливане на българския пазар с агнешко от Северна Македония и други трети страни.
 
Част от търговците в пограничния със Северна Македония Благоевградски регион стигнаха по-далече в твърденията си - според едни от големите вносители и търговци на месо в областта македонското агнешко ще бъде продавано у нас като българско и с български печат, съобщава БНР.

Проверка в част от търговските обекти в Благоевград също установи, че 10 дни преди Великден агнешко месо или все още няма или то е с български печат.

БАБХ също започнаха масирани проверки в кланици и търговски вериги във връзка с притесненията на Овцевъдната асоциация, че до момента над 200 тона агнешко е внесено в България от съседна Македония на цена под 7 евро за килограм, което компрометира пазара на българското агнешко месо. Асоциацията дори обяви протестна готовност заради безконтролния внос на агнешко месо от Република Северна Македония, но после се отказа.

С пет лева по-скъпо ще бъде агнешкото за Великден

Възможно ли е вносно агнешко да бъде заклано у нас и да му се постави български, син печат обяснява д-р Калина Милушева, началник-отдел "Контрол на храните" при Областната дирекция по безопасност на храните Благоевград. По думите й трупното агнешко, което се внася в България и живото, което се коли в български кланици се обозначава с червен печат, а не със син, както е за българското месо.
 

istock
istock

Тя уточни, че в област Благоевград македонски агнета няма за клане, има гръцки само в две кланици. Те се маркират с червен печат и в документа, който тръгва от кланицата към предприятието или месарския магазин е отразено, че животното е отгледано в една страна, а само е заклано в България и печатът му е задължително червен, а не син.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg