Наближава сезонът на едни от най-вкусните плодове - черешите. През последните години първите плодове на пазара се продаваха на цени от 40-50 лева за килограм. И тази година е възможно да се видят такива цени.
 
В България се произвеждат висококачествени череши, които се търсят и на международните пазари. Обикновено по това време от годината се появяват доста скъпи череши на пазара. Според черешопроизводители от района на Бобов дол, това не са реални цени.

Няма кой да изкупи черешите
 
„Най-вероятно това са череши - внос от Аржентина или Гърция. През последните години цената на черешите е недостатъчно висока, за да покрие разходите ни. Цената, на която ние продаваме обикновено е от 0,80 до 1,20 лв. за килограм. Много малка част продаваме за прясна консумация - около 1,50 до 2,00 лв.", каза Кирил Димитров - черешопроизводител пред БНТ.
 

istock
istock

По думите му, проблемите от последните 10 години в сектора са в пазара и цената на плодовете. Няма вече и преработвателни предприятия в Кюстендилско, тъй като те са били ликвидирани и няма къде да се реализира тази продукция. В момента Италия държи целия пазар на черешите у нас - за преработване, добави Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg