1363 лв. е средната месечна заплата в селското стопанство в Добричка област, сочат данните на Статистическото бюро в Добрич за третото тримесечие на 2019 г.

В сравнение с данните за първото полугодие на годината, статистиците отчитат ръст от 108 лв.

Това възнаграждение отрежда на сектор „Земеделие” второ място в класацията, в която най-високи са заплатите на работещите в сферата на електрическа и топлинна енергия и газообразните горива.

Какви заплати взимат във ВиК сектора у нас

Най-зле платени в Добруджа са професиите, свързани с финансови и застрахователни дейности.

Селското стопанство е секторът, който осигурява сериозна заетост на жителите на Добричка област. Обработваемите земи на общо 216 землища възлизат на 3 млн.438 хил.дка. Това са повече от 7 % от земеделските площи у нас.

Точно в тях обаче са концентрирани основните производства на зърно – пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и ечемик. Въпреки това секторът изпитва сериозни затруднения.

istock
istock

Липсата на работна ръка в селското стопанство се очертава като един от сериозните проблеми в бранша, смятат работодателите, макар че възнагражденията са едни от най-добрите за Добричка област.

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна заплата за региона e 974 лв. според данните на отдел „Статистически изследвания”. Тези цифри са нараснали с 16.5% в сравнение със същия период на 2018 г. За месец юли средната заплата е 966 лв., за август - 949 лв., а за септември - 1 011 лева.

Заплащането в сектор „Земеделие” се оказва недостатъчен стимул за започване на работа в бранша и изобщо за задържане на младите хора в Добричка област.

Близо 8 % по-малко са наетите с трудови договори в сравнение с юни 2019 г., показват още статистическите данни. Тенденциите са твърде динамични са толкова кратък период от време. Наемането на работници в сектора не е само сезонно, а по-дългосрочно.

Ако се налага кампанийна работна ръка, то тогава се използва възможността за еднодневните трудови договори.

По данни на Националния статистически институт област Добрич е на 15-о място в страната по показател „средна работна заплата”.

Най-високи възнаграждения получават наетите в София - 1 704 лв., Стара Загора - 1 165 лв. и Варна - 1 162 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg