Цената на земеделската земя в Добричка област е със 73.4 на сто по-висока от средната за страната като достига 2068 лева за декар, съобщават от териториалното статистическо бюро - Североизток въз основа на обобщените данни за 2021 година. Черноземът в Добричко продължава да бъде с най-висока стойност в България.

Средната цена на сделките с ниви в региона показва поскъпване с 3.3 на сто на годишна база, според статистическите данни.

Цените на сделките с ниви растат

През 2021 г. най-скъпо са продавани земеделските парцели в община Шабла - средно по 2623 лева за декар или с 31.8 на сто повече спрямо предходната година. Повишение на цената в сравнение с година по-рано има и в общините Крушари и Добричка - съответно с 90 на сто и 4.3 на сто, допълват от статистическото бюро. В крайморските общини Каварна и Балчик декар земеделска земя върви по 2231 лева и 1934 лева за декар.

istock
istock

Ръст през 2021 година в Добричка област бележи и средната цена за наем/аренда, която достига 108 лева за декар ниви. Спрямо предходната година увеличението е с 80 на сто.

Има проблем с обезщетяването на собствениците на земи от държавата

В сравнение със средната стойност за страната - 55 лева за декар, цената за наем/аренда в региона е по-висока с 96.4 на сто, обобщават от статистическото бюро. В Добричка област най-висока рента получават собствениците на земеделска земя в община Балчик -  по 128 лева за декар.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg