Проблемът с непазарните обезщетения, които изплаща държавата на собствениците на земеделски земи при отчуждаване придобива все по-сериозни размери. Това сочи анализ на  Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) за БТА.
 
Според специалистите нормативната база дава право на държавата да избере при отчуждаване дали да обезщети собственика на земя с равностойна от Държавния поземлен фонд (ДПФ) или да го обезщети със заплащане на т.нар. "пазарни" цени, определени от лицензиран оценител.

Липсват официална информация и емпирични данни в какъв случай държавата решава да обезщетява собственика със земи и кога парично.
 
Практиката държавата да ощетява собствениците с обезщетения под пазарните цени продължава от години, но в последно време придобива застрашителни размери, посочват от бранша и дават пример с отчуждаванията на земеделски земи за изграждането на автомагистрала "Хемус", скоростния път Видин - Ботевград, където според тях разликите между пазарните цени и обезщетенията са в пъти по-ниски, пише в анализа.

Какво става, ако имате земя, за която нямате договор

Според асоциацията продължава да тежи на собствениците на земеделски земи проблемът с т.нар. комасация по ползване или "бели петна". Официална статистика няма, доскоро реалистичното число би било около 2 млн. дка. Към момента под тази форма се обработват приблизително 1,3 млн. дка на година.
 

istock
istock

Има редица случаи, в които съзнателно се избягва сключването на договори за ползване (наем или аренда) на земеделска земя от страна на ползватели. Липсват работещи решения за защита от градушки, за застраховане на земеделската продукция, за превенция срещу ерозия и други, пишат от асоциацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg