Над 6 пъти е поскъпнала земеделската земя у нас за последните 10 години, сочат данните на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Според бранша раздробената земя и липсата на напояване продължават да бъдат най - големият проблем за българското земеделие. 

Над 52 млн. дка е селскостопанската земя у нас. 69 % от нея е обработваема. 800 000 декара се водят необработваеми, което означава, че през последните две години върху тях няма земеделски дейности.

Какъв наем може да получите за земята си

Интересът към купуване на земя расте и доказателство е, че почти липсва първично предлагане, растат и цените. Ако през 2010 година декар земя е струвал средно 287 лева, то през 2022 цената вече е 2 787 лева.

istock
istock

Традиционно най-скъпата земя е в Добруджа, като там комасиран парцел може да достигне и до 5 000 лева за декар, но целта за купуване е за изграждане на ВЕИ.

България продължава да бъде европейската страна с най-раздробена земеделска земя. В страната има 9 милиона земеделски имота. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg