С 56,6 млн. лв. подкрепяме над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията от Covid-19.

Финансовата помощ ще позволи на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, да продължат земеделската си дейност и да не търпят загуби, съобщи във Фейсбук премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета, което се провежда чрез видеоконферентна връзка.

Земеделци кандидатстват за отстъпка от акциза за газьола

"Възложих на министър Танева и на министър Димитров заедно да работят за намиране на допълнителни източници на вода за селските стопанства, тъй като сушата е голяма и отсега трябва да мислим за следващата година", написа още той.
 

20 милиона евро ще бъде участието на България в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“, съобщи премиерът.


В инициативата страната ни участва заедно с още 11 европейски държави, допълни той.

„Това е една изключително важна инициатива, която върви по посока Север-Юг, водещо място имат колегите от Полша, САЩ, прибалтийските държави и стигат през България до Гърция. Знаете, че българската държава стана собственик на 20 процента от терминала за втечнен газ в Гърция, активно се изграждат газопроводите от юг към север и това е и следващото, което правим в тази инициатива“, отбеляза премиерът.

16 млн. лв., за фермерите заради заболявания по животните

Неин координатор ще бъде вицепремиерът Екатерина Захариева, съобщи още Борисов.

istock
istock

Премиерът подчерта още, че от 8 до 21 септември всички български пенсионери ще получат за втори пореден месец допълнителните 50 лв. към пенсиите си.

Вижте от кога ще изплащат пенсиите с добавка през септември

Предстои да отпуснем тази помощ и за октомври месец на 2 120 000 пенсионери. С до 30% увеличаваме заплатите на служителите на НОИ, ангажирани с дейности за превенция на разпространението на коронавируса. Те ще получат повишението до края на настоящата седмица. За целта отпуснахме допълнително над 5 милиона лева.

С над 30% ще се увеличи и минималното обезщетение за безработица, което ще обхване между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември, отбелязва във Фейсбук Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg