От днес, 31-ви август, земеделските стопани  могат да кандидатстват за финансова помощ  по схемата за отстъпка от акциза върху газьола, използван в  селскостопанското производство. Тази година бюджетът на схемата е 84 млн. лв.

Документите ще се приемат в общинските служби по земеделие от днес до 21 септември.

Инвестиционни кредити за 40 млн. лева предоставя ДФЗ

Право на финансова подкрепа по схемата имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за тази и предишната година.

istock
istock

Максималното допустимо количество газьол, за който може да се възстанови част от стойността на акциза се изчислява по методика за определяне на индивидуалните годишни квоти за различните фермери, а ставката на литър гориво ще бъде определена по-късно на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани, уточняват от фонд "Земеделие".

Предлагат данък за богатите земеделци у нас

Миналата година финансова помощ получиха над 11 хиляди фермери, а от началото на прилагането на схемата до момента са изплатени общо над 330 милиона лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg