Овощарите в Силистренско са силно притеснени как ще реализират продукцията си. Това каза за БТА Мирослав Черников - представител на Съюза на Дунавските овощари. Според него тази година реколтата от череши, кайсии и сливи се очертава като много добра, но така ще е в цяла Европа.

"Миналата седмица бяхме на изложението "Macfrut 2022" в Италия. Срещнахме се с много италианци, гърци, турци. Всички те заявиха, че очакват невероятно добра реколта тази година, което означава, че има голяма вероятност да се срине цената на родната продукция", изрази опасенията си Черников.

Той отглежда около 1000 декара с трайни насаждения. По думите му производителите ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства съвсем скоро, когато гръцките и турските ягоди и череши ще залеят българския пазар и ще подбият цената на родната продукция.

ДКСБТ: Поскъпването на храните ще продължи

"Тази година успяхме да се спасим от сланите, но проблемите не свършват. Tокът се вдигна 3 пъти, торовете 4-5 пъти, препаратите също. Ако не получим цена, която е по-висока от себестойността, това ще доведе до масови загуби и фалити в сектора. Има и сериозна вероятност плодът тази година да остане неприбран", категоричен е овощарят.

istock
istock

Той е категоричен, че само мерки за овощарите не са достатъчни, а трябва държавна пазарна политика.

Каква сума на хектар ще получават фермерите тази година

"При условие, че държавата може да налага ембарго и да забранява дадени пазари, нормално е и да отваря. Не може Чили и Аржентина да изнасят продукция за Япония и Китай, а ние да нямаме износ. Нужна е държавна политика, която да осигури пазарен достъп на производителите – карго, товарни кораби, преговори и гаранции на държавно ниво. Всеки може да продава продукцията си в България, а ние не можем дори в съседна Румъния да продаваме. Нашата селскостопанска продукция е с много добро качество", каза още Черников.

Традиционно първите български плодове на пазара са черешите. Очаква се масовата им продажба да започне в началото на юни. Дотогава овощарите се надяват на адекватни мерки от страна на държавата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg