Министерски съвет отпуска 27,5 милиона лева за подпомагане на земеделските производители. Така средствата за сектора по помощта de minimis до края на годината стават 47,5 млн. лв.

От тях ще могат да се възползват малки и средни предприятия. Това обяви премиерът Николай Денков преди заседание на Министерски съвет. 

Денков заяви още, че ще бъдат отпуснати и над 16 млн. лева на земеделските производители, които използват напояване, като с тях ще се осигурят 80% от цената на водата.

Производител: Да се внасят плодове и зеленчуци в България граничи с абсурд

„Заедно с още 20 млн. лв, които вече са отпуснати от ДФ „Земеделие“, осигуряваме общо сумата от 47,5 млн. лв., които бяха свързани със споразумението, подписано на 20 септември с аграрния сектор“, обясни той. 

istock
istock

Той обяви, че днес ще бъде изпратено писмо до комисаря по земеделието и храните, с което ще бъде поискано да се премахне тавана свързан с подпомагане на земеделските производители по отношение на затрудненията, които са изпитали при започването на войната в Украйна. 

"Проведохме предварителни разговори, имаме решение на МС, така че с това писмо официализираме процедурата", каза той и допълни, че по този начин се изпълняват няколко от точките със земеделските производители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg