Днес е последният ден, в който животновъди и пчелари могат да подадат заявления за финансово подпомагане по схемата „де минимис“.

Фонд „Земеделие" разполага с бюджет от над 30 млн. лева за тази помощ. Предвиденият бюджет по помощта „де минимис“ за фермери, отглеждащи крави, биволи, овце-майки и кози-майки е 25 660 000 лева.

Дават пари на винопроизводителите по извънредни 4 мерки

На финансиране подлежат стопани, получили подпомагане по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2019 и подали валидно заявление за директни плащания за 2020 г.

Ясни са и ставките - до 40 лева за животно ще получат фермерите, отглеждащи млечни крави като сумата е за първите 50 животни, а всяко следващо получава до 20 лева. До 80 лева е подпомагането за биволи. Животновъдите могат да направят справка за всички ставки в дирекциите „Земеделие“.

istock
istock

Ресурсът по „де минимис“ за пчеларите е 5 млн. лева. Финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за отглеждане на пчелните семейства и за възстановяване за загубите от ниските добиви на мед.

Над 1000 заявления за подпомагане още в първия ден

Подпомагането ще е до 7 лева на пчелно семейство като по данни от Регистъра на земеделските стопани пред 2020 година на територията на  страната се отглеждат над 700 000 пчелни семейства от над 6 000 стопани. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg