Стопаните, които имат регистриран животновъден обект в населеното място, да имат предимство при отдаването под наем на държавни и общински пасища. Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, внесени от депутати в Народното събрание.

Сегашният закон създава редица проблеми пред животновъдите. В момента ползватели от други землища наемат имоти като се позовават на последната редакция в закона, като така се заобикалят местните животновъди, които към 2016 г. не са имали животни или пък не са имали имоти в съответното землище, пише в мотивите към законопроекта.

Така се стига до парадокса, че на много места в страната на пасището пасат животните на местния животновъд, а субсидията за пасището получава наемател, чийто обект стои на десетки километри от него.

Директорът на ОД „Земеделие“ назначава комисия, която ще разпределя необходимата за всеки кандидат площ в съответното или в съседните землища и съставя протокол за окончателно разпределение на имотите от държавния поземлен фонд до 1 юли, пише в законопроекта.

Според промените в закона лицата, които досега са имали приоритет въз основа на критерия за ползване на площи в миналото, сега ще бъдат на второ място по предимство от лица, които имат право да сключват договори за ползване на пасища.

Има проблем с обезщетяването на собствениците на земи от държавата

Останалите фермери, които притежават по-малко животни, отглеждани в същото населено място, също ще могат да получат квота от останалите терени, след предимствено разпределените пасища и мери от държавния и общинския поземлен фонд, предвиждат още промените на закона.

istock
istock

Кметовете или директорите на ОД „Земеделие“, които не прекратят старите договори и не се съобразяват с новите условия по отдаване на пасища, ще се наказват с глоба от 5000 до 10000 лева.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg