В ход е процедура за изменение на Наказателния кодекс (НК) с цел криминализиране на нелегалния внос на неразрешени продукти за растителна защита (ПРЗ).

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос.

Тя уточни, че още в 2019 г. била създадена работна група с такава цел и че вече бил съгласуван с правосъдното министерство доклад за промени в чл. 350а и чл. 353г от НК, касаещи криминализирането на нелегалния внос на неразрешени продукти за растителна защита.

Танева потвърди, че тези нарушения се увеличават.

„В резултат от извършените проверки по операция SILVER AXE V (международна операция на Европол) и след нея са задържани общо 25 728 л. и 1635 кг. нелегални продукти за растителна защита (ПРЗ), количества, които са многократно по-големи от тези през миналата година“, посочи Танева.
 
При извършена през този месец съвместна проверка на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) и сектор „Икономическа полиция“ на територията на област Пазарджик е установено съхранение на неразрешени препарати в нерегламентиран обект и са възбранени 109.7 кг. и 15.8 л. нелегални пестициди, информира още министърът.

„В периода от 13 януари до 25 април 2020 г. на територията на страната са извършени 728 проверки за нелегални ПРЗ, от които 322 са на обекти за търговия и 406 на земеделски стопани.

istock
istock

Установен е нерегламентиран внос и употреба на 3 522 литра неразрешен ПРЗ с произход Белгия, за което са съставени 2 акта и са открити 30 л. продукти с изтекъл срок на годност“, посочи още Танева.

Тя увери, че засиленият контрол продължава и след оперативната фаза на операцията на Европол SILVER AXE V и съобщи, че са проведени съвместни внезапни проверки на БАБХ и ДАНС през юни 2020 г. в областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, при които са задържани близо 2 962 литра и 935 кг нелегални ПРЗ с произход Турция, Гърция, Украйна, Молдова, Испания, Полша.

Тестват храните за деца за пестициди

Откритите пестициди са неразрешени, без партиден номер и дата на производство, някои от тях без етикети на български език,
други – негодни с изтекъл срок на годност или ПРЗ с отнето или прекратено разрешение. Съставени са 5 акта за установено административно нарушение.

За противодействие срещу нелегалната интернет-търговия с пестициди по инициатива на БАБХ, съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, беше разкрита и преустановена нелегална интернет-търговия с неразрешени ПРЗ, изтъкна Танева. „Незаконните обяви за пестициди бяха деактивирани. Установени бяха нарушителите, като един от тях е украински гражданин“, посочи тя.

istock
istock

Земеделският министър увери, че се осъществява контрол за остатъчни количества от пестициди при предлагане на пазара на пресни плодове и зеленчуци от внос, ЕС и българско производство и отчете, че през 2018 г. са взети 363 проби, от които при 12 са установени остатъчни количества пестициди, а през 2019 са взети 399 проби, като при 3 от тях са установени пестициди.

„При констатирани несъответстващи резултати и наднормено над максимално допустимите граници на остатъчни вещества, същите се изтеглят от търговската мрежа и се насочват за унищожаване“, увери министър Танева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg