Пасища и мери се превръщат в терени за фотоволтаични паркове - за това предупреждават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). За целта е сезирана Върховната административна прокуратура.
 

Подобна практика вече има в доста общини, сигнали има от цялата страна, обясни пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.
 
Животновъди се оплакват, че общините ги "прекарват", като сменят предназначението на терените, заяви той в предаването "Преди всички".
 
По закон не може да се сменя предназначението на пасища и мери, освен в определени случаи и при определени условия, стана ясно от думите му.
 
Животновъди се привикват, правят им се срещи с инвеститори и им се подсказва, че не е добре те да заявяват тези пасища, описа механизма Симеон Караколев.
 
"Извиква се животновъдът. Обяснява му се, че ще му се даде някой лев, да не заявява това пасище. Тези пасища остават незаети. Ето ви ги утре фотоволтаични паркове. Тези животни какво ще пасат, не знам!"
 
Това е поредната т.нар. "възможност", която се използва от различни бизнесмени – изтикват се животновъдите, алармира Караколев.

Предлагат промени в ползването на земите

Според него това може да се случи върху всякаква земя, но се предприема върху пасищата, защото особено по-малките животновъди нямат глас. "Някой ще прибере едни пари по веригата. Това е цялата история."
 

istock
istock

Някои от областните управители, които не са в синхрон с даден общински кмет, стопират тези решения, "но някъде областният управител пее в един хор с общинския кмет, прекарват решенията и животновъдите остават без пасища", посочи Караколев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg