700 млн. лв. ще постъпят по сметките на българските земеделци днес по схемата за директни плащания на площ. Това е най-голямото плащане към фермерите за годината.

Те ще получат по 21 лева на декар, с 2 лв. повече от 2019 г. Преведените днес средства ще бъдат по сметките на фермерите до около 24 часа. 

Близо 1 млн. лева по две антикризисни мерки е изплатил Фонд "Земеделие"

Сумата, която фонд "Земеделие" изплаща днес, е по-висока от миналогодишната и това се дължи на 140-те милиона лева, прехвърлени от бюджета за селската програма за догодина. Целта е българските фермери да бъдат подкрепени заради кризисната година, белязана от суша и пандемия. 

Авансовото ползване на пари от следващия бюджет обаче няма да се отрази на сумите за догодина, гарантира изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Васил Грудев:

БГНЕС
БГНЕС

„Ако има съмнения или спекулации, че ставката, по-високата, която плащаме в момента,  ще намери своето отражение в по-ниска ставка следващата година, бързам веднага да го опровергая. Няма такава - нито опасност, нито възможност."

До края на годината предстои още едно сериозно плащане за необлагодетелстваните райони, с което общата сума, подпомогнала българските земеделци през 2020 година, ще достигне 3,1 милиарда лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg