Държавният фонд "Земеделие" е изплатил близо 1 млн. лева по две антикризисни мерки за подпомагане на преработвателни предприятия и животновъди за справяне с икономическите последствия от пандемията.

Близо 818 хил. лева са платени на 15 консервни предприятия по схемата “Де минимис“ за компенсиране на част от разходите за транспорт, сортиране, почистване и съхранение на готова продукция от праскови, сливи, малини, домати, пипер и патладжан.

211 заявления са подадени по подмярка COVID 3

Помощта е част от антикризисните мерки, въведени тази година, като на финансиране имаха право всички предприятия, които завишат обема на изкупени плодове и зеленчуци от български производители – над 15% спрямо 2019 г.

istock
istock

Също вчера Фондът изплати над 179 хил. лева на 62-ма фермери, като с това покри разходите им за реализиране на говеждото месо, което са произвели. Размерът на подпомагането е до 150 лв. на говедо.

Парите на останалите животновъди, кандидатствали по тази схема, ще бъдат приведени след приключване на административните проверки, съобщават от Фонда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg