Изкупната цена на меда остава ниска. "В момента изкупната цена е около 5.30 лева за килограм за меда "букет". Другите видове пчелен мед са по-скъпи с 50-60 стотинки", , каза за "Радио Варна" пчеларят Димитър Димитров, който е собственик на пчелин с 250 кошера в землището на село Засмяно.

В търговската мрежа килограм пчелен мед "букет" се продава за около 10 лева. Малко по-скъпи са акациевият и лавандуловият. Те са и едни от най-търсените от потребителите.
 
Проблем, според Димитър Димитров, е продължаващата практика на преработвателите да смесват българския мед с украински или китайски, което драстично намалява неговото качество.

Натравянията на пчелите вследствие на пръсканията с препарати от страна на земеделците, болестите сред пчелите и липсата на достатъчна държавна подкрепа за сектора са само част от проблемите.

Проблемите принуждават и много пчелари да се откажат от дейността си, коментира още Димитров.

Мановият мед поскъпна с 5-6 лева

Той изтъкна и липсата на единство между пчеларите в България.
 

istock
istock

"В момента у нас има над 17 пчеларски организации. Всеки гледа да се включи в някоя програма и да не го закачат. Аз мисля, че трябва да се създаде един голям съюз на пчеларите. Само така ще можем да защитим нашите интереси", отбеляза Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg