Благодарение на това, че регистрирахме странджанския манов мед, цената му се повиши с 5-6 лева. Това, от своя страна, повиши цената и на останалия манов мед, който се произвежда в Странджа.  Това заяви Манол Тодоров, председател на Сдружение „Странджански манов мед“ пред Фокус.

По думите му цветният прашец също трябва да бъде регистриран като защитено наименование за произход. Има го всяка година – по този начин можем да говорим за едно планирано производство от 3 – 4 – 5 или 6 килограма.  

Продуктовата спецификация на прашеца вече е в Министерството на земеделието, храните и горите. Оттам получихме много висока оценка. Оттук нататък обаче има още много работа, обясни председателят на сдружението.

В прашеца се съдържат терциерни реликти и ендемити. Това са растения, които са се срещали още по време на терциера и продължават да се срещат до ден днешен в Странджа, обясни Тодоров.

В този цветен прашец няма шанс да има пестицди, екартиди и други подобни вещества. А имайки предвид четвъртата вълна, която се задава, този продукт може да помогне за защита на имунната система на хората.

istock
istock

Моята мечта е да успеем да регистрираме и двата продукта, тъй като това ще помогне много за целия регион, каза производителят. По думите му вече има пчелари от страната, които се насочват към Странджа. В района на Царево дойдоха колеги, които вече са преместили пчелните си семейства тук.

Вдигат цената на меда

Основният ни проблем в момента е липсата на големи производства на меда. Ние произвеждаме много по-малко от това, което се търси. От Япония, Китай и Близкия изток вече проявяват интерес към този продукт, но ние нямаме достатъчно производство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg