До 27 ноември 2020 година всички частни дворове, в които има сондажи, кладенци, дренажи или други водовземни съоръжения, трябва да бъдат регистрирани в Министерството на околната среда и водите. Това задължение е разписано още преди две години, като регистрацията трябва да стане в една от четирите басейнови дирекции в страната.

Всеки стопанин на имот трябва да изпрати до съответната дирекция попълнена и подписана бланка образец с номер РГ-2 , заедно с копие от нотариалния акт на имота и скица на имота - само ако има валидна такава. Документите се изпращат по куриер или пощата до съответната дирекция или се подават на място, вариант е да се изпратят и онлайн, но само ако са подписани с валиден електронен подпис.

След изпращането от дирекцията трябва да издадат на всеки удостоверение за регистрация на съответното съоръжение.
Задължението за регистрацията се отнася за собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, които ще бъдат използвани от фирми за стопански и нестопански цели,  изградени до 28 януари 2000 г. за които не са издадени разрешителни по реда на Закона за водите, а също и за водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистрите на водовземните съоръжения през 2006/2007 и 2010/2011 г.

istock
istock

Всички те трябва да подадат в съответната басейнова дирекция заявление за вписване в регистрите на водовземните съоръжения и да приложат към заявлението данни за конструктивните характеристики на водовземното съоръжение и състоянието му.

От екоминистерството напомнят, че при установяване на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27 ноември 2020 г. те ще бъдат ликвидирани за сметка на собственика, който носи и наказателна отговорност за това престъпление.

Собствениците на водовземни съоръжения – кладенци за задоволяване на собствените потребности на гражданите, разположени в границите на населените места и селища, трябва да подадат заявление за вписване в регистъра, което съдържа:

1. трите имена на собственика на имота;
2. данни за поземления имот: идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване;
3. дълбочина и тип на кладенеца (шахтов, сондажен);
4. диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци;
5. начин на черпене на водата - с кофа или с помпа;
6. цел, за която се ползва водата.

 

istock
istock

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се ползва за битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството.
Ползването на вода до 10 куб.м. на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безплатно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или данъци.

Повече информация за кладенците за собствени потребности може да се намери на интернет страницата на МОСВ на адрес: https://www.moew.government.bg/bg/vodi/ukazaniya/.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg