"Оставаме в стачна готовност. Ще продължим нашите протестни действия, докато се изпълнят исканията ни. Ние сме първите, които влязохме в проблема, но той ще застигне всички след 1,5 - 2 месеца. Нашият сигнал е сигнал за проблеми в цялата държава и в цялата система за "Напоителни системи"".
 

Това заяви пред БНР Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите. Днес земеделци ще протестират с блокада на главния път Разград – Търговище заради рязкото поскъпване на водата за напояване.
 
"Не искаме безплатна вода, не искаме подаръци, искаме да си платим всичко, но в разумни граници. Това е драстично увеличение. Нашият протест иска да покаже това, че ние сме решени да се борим за цената, която беше и миналата година изключително висока. Служебният кабинет не трябва да пипа цената на водата. Нека да дойде редовно правителство и да започнем да работим, да правим дългосрочна стратегия и политики за едно поливно земеделие в България, а не да решаваме въпросите на парче", категоричен бе той.
 
Преди седмица в ефира на "Преди всички" зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков каза, че държавата поема ангажимент да поеме разликата в цената на водата от тази и миналата година.

По думите на Петков обаче до момента нищо не се е променило. "Очаквахме, че щом има такова политическо изявление, ще последват и нормативни актове към него. От 9 март, когато беше нашата среща в "Напоителни системи" до днес вече са 10 дни и нямаме в писмена форма потвърждение на думите на зам.-министъра. Смятаме, че това е една поредна лъжа, тупане на топката. /.../ Имаме сериозни притеснения, че това е само протакане на времето. Нашият протест ще стартира в 11.50 ч. и до тогава е последният срок. Нашата основна цел не е да правим протести, а да работим и да сядаме на масата за диалог, когато имаме проблем", каза той.
 

istock
istock

По думите му трябва да започнат да поливат не по-късно от 1 април, за да може през май да има вкусни български плодове. Ако на ягодите например им сложим вода с 300% надценка, те ще са значително по-скъпи - няма да са конкурентоспособни и няма на кой да ги продадем, обясни Божидар Петков.

Зам.-министър: Доматите ще поскъпнат още

При тази цена на водата, която ще се оскъпи до 720 - 800 лв. на декар, килограм ягоди ще бъдат на цена най-малко 2.5 лева на полето, изчисли той и уточни, че цената на рафта в магазина ще е съвсем друга.
 
"Очакваме водата да бъде пусната и да поливаме, а всички преговори и спорове да продължат, но да завършат с цена от сезон 2022 г.", обяви той.
 
Земеделците настояват още цената за напояване да е на едно и също равнище за всички земеделски производители:
 

istock
istock

"В различните райони е различна и на различните стъпала на доставка също е различна. Тъй като всички земеделски производители оперираме на едни и същи пазари, смятаме, че не би трябвало да има служебно предимство пред едни спрямо други. Това означава ли, че хората, които получават вода на второ или трето стъпало, са хора второ или трето качество?", обясни Петков.
 
Земеделците алармират и за големи загуби на вода в течове. Не смятаме, че ние трябва да плащаме за това, категоричен бе още той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg