След изборите дърва за огрев ще има в изобилие. Това каза в интервю за БНР министърът на земеделието Христо Бозуков. „По време на мандата на служебните правителства Министерството на земеделието е било отворено за диалог със стопаните. Направено е много за малките и средните стопанства.

В ДФ „Земеделие“ вече се работи по нов начин за разглеждане на проектите“, посочи Бозуков във връзка със забавянето, което за някои проекти е било почти тригодишно.

„80 на сто от хората в списъците на кметовете вече са получили дърва за огрев“, съобщи Христо Бозуков. По думите му в района на Гоце Делчев вече има излишък на дърва в складовете.

С прогнозата, че след изборите дърва ще има в изобилие Бозуков даде пример от Кърджалийско, където кметовете имали по три списъка – „един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези списъци въздействат върху населението“.

По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“.

Христо Бозуков посочи, че извършваният за салмонела контрол, свързан със задържане на пратки на птиче месо и яйца, „предизвиква известни съмнения“.

istock
istock

Той обърна внимание и върху „превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории“, което е довело до натрупване на задължения към тези фирми. "Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства", допълни Бозуков.

Рекордни цени на дървата и пелетите за огрев

По темата с виртуалните животни министър Бозуков отбеляза, че излизат все нови и нови данни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ „Земеделие“ и на Агенцията по храните за извършване на проверки.

„И констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните.“ той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg