Не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба, заяви земеделският министър Десислава Танева.

Тя призна, че това е най-трудната кампания, с най-трудната реколта през последните години.

 "Климатичните условия и сушата направиха така, че жътвата в Добруджа се движи със 71% по-нисък добив от миналогодишния. В Източна България между 45 и 53 на сто са по-ниски добивите. В момента сме на 55% от прибирането на пшеницата", пресметна тя.

 Танева посочи че според европейските прогнози - България трябва да прибере 5 млн. тона пшеница, нашите прогнози са по-пестеливи, за около 4,5-4,9 млн. тона.

 "Вероятно ще има лек спад, но за вътрешна консумация - за хляб, фуражи и семена отиват около 1,6 млн. тона. Ние отново ще сме във възможност да изнесем 3 млн. тона. Категорично не трябва да има притеснение за хляба на българина", настоя тя.
 
По думите й не бива да има поскъпване на цените и за всички храни, свързани с пшеницата.
 

istock
istock

Земеделският министър призна за много трудна комуникация с големите търговски вериги, с които бяха договорени щандове с продукти на български производители.

"Те най-много биха могли да помогнат на българските производители. Има някакъв напредък, но той е много минимален", посочи тя.
 
"Няма данни за покачване на цените на основните храни от кризата с коронавируса. За зеленчуците и плодовете даже има обратна тенденция, защото няма активен туристически сезон, който пък е основен реализатор на продукцията им", допълни Танева.

Ще поскъпне ли хлябът у нас

Министърът открои двете посоки, които са донесли щети за родните фермери от кризата с COVID-19 - едното са разходите за противоепидемичните мерки, а второто – пазарите им за реализация, които са много свити.

"Категорично заявявам, че всички възможни мерки ние ги предприехме, за да подкрепим фермерите, включително и като мерки за реализация на продукцията им. Да, богатите държави дават повече, в крайна сметка, ние освен тези над 100 млн. лева които ще платим, обмисляме още 20 млн. да дадем. Максимални парични обезщетение ще дадем на фермерите у нас", отсече тя.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg