Високи цени на торовете създават проблеми на зърнопроизводителите. За една година увеличението е в пъти, а това ще увеличи себестойността на зърнените култури.

Амониевият нитрат е поскъпнал близо 4 пъти, съобщи пред БНР Илия Проданов, който е част от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на клон „Маркели“ – Карнобат:

„Цените отидоха до небесата! Не е нормално и е пагубно за нас. Не може една тор, която миналата година сме я купували на 600 лeва, сега да струва 1300 лв. Двойно и повече е увеличението при абсолютно всички торове – предсеитбените, азотните, комбинираните, течните. Всеки може да си направи сметката как ще се отрази това на себестойността на зърнените култури!“  

Хлябът и рибата поскъпват заради растящата цена на тока

У нас има два завода, които произвеждат амониев нитрат – в Девня и в Димитровград. Първият изнася големи количества за чужбина, а вторият не работи, посочи още зърнопроизводителят. Много от заводите за тор в Европа също са затворени, заради високите цени на газа.

istock
istock

В тази ситуация земеделските стопани оставят торенето за напролет, но дали цените ще се нормализират тогава, никой не смее дори да прогнозира.

От химическия завод в Димитровград ни потърсиха, за да уточним, че от 20 октомври вече работят с клиенти, в съобщението се казва, че "производствените мощности са задействани и към момента произвежда амониев нитрат, а клиентите вече изтеглят заявените от тях количества." 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg