Цени от 300-330 лева за тон пшеница от новата реколта очакват видинските зърнопроизводители.

Прогнозата е направена,въпреки че за новата реколта все още няма оферирани цени, каза за БТА Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.Той уточни, че дни преди старта на жътвата във Видинско състоянието на есенните посеви е добро. Не се наблюдава наличие на вредители над прага на вредност.

Почти 431 000 дка пшеница са засетите през есента на м.г. на територията на Видинско.

15 млн. евро нисколихвени кредити отпускат на зърнопроизводителите


Над 19000 дка са засети с ечемик, малко над 1000 декара тритикале и почти 27000 декара с рапица, уточни председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

istock
istock

Жечко Андрейнски прогнозира добри добиви. Независимо от факта,че климатичните особености не бяха най-неблагоприятни през годината - ниските температури повлияха на развитието на есенните и на пролетните култури и това доведе до забавяне на жътвата на ечемика и пшеницата.

Това е и причината към момента жътвата да не е започнала и ще се забави с около десетина дни. Честите превалявания и непостоянното време с ниски температури са създали условия за развитие на болести, но всичко е в границата на нормалното и развитието на културите е много добро. В добро състояние са и пролетниците, допълни зъpнопоризводителят.

До седмица се очаква да започне жътвата на ечемик в региона. Ритуално откриване на жътвената кампания ще стане на 7 юли в землището на община Макреш, съобщи Жечко Андрейнски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg