Зърнопроизводителите ще могат да се възползват от нисколихвени кредити за производството на пшеница, реколта 2021 г. в размер на 15 млн. лв. Това реши на свое заседание УС на Държавен фонд "Земеделие".

Заемът ще е с годишна лихва в размер на 2 процента, но не по-малко от референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит, съобщават от финансовата институция.

Одобриха безлихвени заеми за 53 млн. лева

Средствата се предоставят от бюджета на ДФ "Земеделие" за 2020 г. до изчерпване на финансовия ресурс.

Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 250 лв. на хектар, (170 лв. на хектар за закупуване на минерални торове и 80 лв. на хектар за закупуване на семена). Максималният размер на всеки отпуснат кредит е до 300 000 лв.

istock
istock

Целевите кредити се отпускат по искане на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в отговор на необходимостта от осигуряване на кредитен ресурс за закупуване на минерални торове и семена, необходими на земеделските стопани във връзка с влошените климатични условия през настоящата година.

Колко ще ни струва хлябът

Заемите се предоставят и във връзка с негативното влияние върху сектора, породено от пандемията от коронавирус (COVID-19). Чрез осигуряване на кредитен ресурс от страна на ДФ "Земеделие" на земеделските производители за семена и торове, ще бъде дадена възможност за обезпечаване на тяхната дейност през настоящата година.

Предстои Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд "Земеделие" да изготвят указания за прилагане на схемата за кредитиране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg