По искане на Асоциацията на банките БНБ удължи срока за подаване на искания за отсрочване на задължения с три месеца.

Така новият срок, в който клиентите могат да поискат отсрочка за кредитите си, е 30 септември т.г.

Това автоматично удължава и срока за действие на мораториума върху плащанията до 31 март 2021г. 


Големият брой подадени заявления вероятно са причината за удължаването на срока. Мораториумът касае плащания по потребителски или ипотечен кредит, фирмен заем, кредитна карта, овърдрафт, сключен преди 31 март 2020 г.

Важно условие е клиентът да има редовно обслужвани задължения до 1 март или просрочвания не повече от 90 дни. 

Спипаха лихвари, раздавали кредити със 100% лихва

Мораториумът върху плащанията към банките беше глътка въздух за много кредитополучатели, които или останаха без работа, или имаха други финансови затруднения заради кризата, провокирана от коронавируса.

istock
istock

“По наши наблюдения имаше драстичен спад на тегленето на потребителски кредити, заради неяснотата на хората какво ще се случва. Относно ипотечните кредити е по-дълъг процесът и при тях не се забелязва спад. Към днешна дата вече положението се успокои и банките много адекватно реагираха и с мораториума, от който позволиха клиентите да се възползват.

Вижте до кога може да отсрочвате кредита

Всяка банка прие своя рискова политика, след извънредното положение и на база на предходния опит с кризата от 2008 г. - ограничиха се всички сектори, които през цветущото минало, бяха поотпуснали и даваха на хората да теглят кредити, свалиха процента на финансиране.

Някои банки дори с много ниски пунктове, но вдигнаха и своите лихви, които бяха стигнали рекордно ниски нива за българската банкова система”, заяви пред БНР Димитър Пенков, изпълнителен директор на една от кредитните консултантски компании.

По думите му значителен процент от кредитополучателите (10-15%) са се възползвали от възможността за отсрочка на плащанията, а това е довело и до стабилност на банките, защото по този начин не се е увеличил процентът лоши кредити.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg