БНБ удължи до 30 септември срока, в който могат да се подават искания за отсрочване на кредитни задължения заради кризата с Covid-19, съобщиха от централната банка.

До 31 март 2021г. е новият срок, в който действа временният мораториум, допълват от БНБ.

Първоначално срокът за подаване на искания изтече на 22 юни, а прекратяването на плащанията на цялото задължение или при намалени вноски можеше да е до края на годината. 

Ще затегнат ли банките кредитните стандарти

По данни на Асоциацията на банките към момента са разсрочени задължения за 8,5 млрд. лева.

На 9 юли Управителният съвет на Българската народна банка прие решение, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) Насоки - EBA/GL/2020/08 за изменение на Насоки EBA/GL/2020/02 относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19.

istock
istock

Насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО. С тях се удължава с три месеца - от 30 юни 2020 г. на 30 септември 2020 г., крайният срок за прилагане на мораториум върху плащанията, уреден в Насоки EBA/GL/2020/02. Удължаването на срока се отнася до промяна в раздел 4, точка 10, буква „е“ от Насоки на ЕБО - EBA/GL/2020/02.

Средно теглим около 4 200 лв. безлихвен заем

БНБ утвърди предложено от Асоциацията на банките в България удължаване на срокове във вече приетия „Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества – финансови институции във връзка с въведеното на 13.03.2020 г. от Народното събрание извънредно положение, произтичащо от пандемията от COVID-19”.

БНБ освен това ще започне да публикува ежемесечно агрегирана информация във връзка с постъпилите и одобрени искания до банките за отсрочване на задълженията по настоящия ред.

Информация за април, май и юни 2020 г. ще бъде публикувана на 31 юли 2020 г. За последващите месеци от действието на утвърдения ред месечна информация ще се публикува в края на последния работен ден на месеца, следващ отчетния период.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg