Спасителният фонд на еврозоната обяви, че има специална спасителна линия за страните, които трудно успяват да се справят с Ковид-19.

Италианците обаче не могат да преценят дали офертата е твърде добра, за да бъде пропусната, или е троянски кон, който може да ги направи заложници на икономическия диктат на Брюксел.

Прогнозите сочат, че италианската икономика ще потъне с над 10 % тази година, а държавният дълг ще скочи.

При това положение бихте очаквали, че опустошената от вируса Италия ще се вкопчи във всяка помощ от ЕС, до която може да получи достъп.

По-дълбока рецесия през тази година очаква ЕК

Въпреки това възможността Рим да се възползва от евтини кредити на стойност до 36 млрд. евро (41 млрд. долара) от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) стана парлива тема в италианската политика.

"Този дебат все още е малко отдалечен", каза премиерът Джузепе Конте по-рано този месец, опитвайки се да заобиколи въпроса, който разкъсва управляващата коалиция.

istock
istock

Конте е в трудно положение. От една страна правителството му разчита на проевропейската, про-ЕСМ Демократическа партия, а от друга - на популисткото Движение "Пет звезди", което гледа неблагосклонно на ЕСМ.

За някои в Италия ЕСМ има лоша репутация, тъй като се асоциира с болезнените мерки за икономии, с които бе обвързана помощта му през периода на дълговата криза в еврозоната.

В разгара на пандемията от Ковид-19 обаче бе създаден нов инструмент на ЕСМ в помощ на поразената от коронавируса Италия, обвързан както изглежда с много по-малко ангажименти.

Италия ще признава изтекли български лични документи

"С новата кредитна линия ЕСМ не може да налага никакви изисквания за времето след пандемията като икономии, намаляване на пенсии или свиване на държавния сектор", посочи генералният секретар на структурата Никола Джамароли за италианския в. "Република".

"Сега сме в много по-различна ситуация отколкото в миналото - единственото условие, което трябва да бъде изпълнено, е парите да се използват за здравеопазване", допълни той в интервюто за всекидневника.

457,1 млн. евро са чуждите инвестиции у нас

Някои италиански политици както от правителството, така и от опозицията, не са убедени в това. Движение "Пет звезди" споделя позицията по този въпрос на бившия си коалиционен партньор, опозиционната крайно дясна партия "Лигата".

"Дори запетайка не е променена в договора за ЕСМ, така че всякакви приказки, че новите заеми не са обвързани с никакви задължения нямат юридическа стойност", заявява сенатор Алберто Баняи, говорител по икономическите въпроси на "Лигата".

"Аз съм като германците - искам спазване на правилата, а правилата не са се променили. ЕСМ силно ще влияе върху политиката на бъдещите правителства", убеден е Баняи.

Италиански мафиоти получавали пари като социално слаби

Пиерникола Педичини, евродепутат от Движение "Пет звезди", е на същото мнение.

"За Движение "Пет звезди" тези устни уверения са недостатъчни и при всички случаи те не са правно обвързващи", посочва той. Педичини се опасява и от евентуален "ефект на стигмата", ако Италия попадне в ръцете на ЕСМ, което ще тласне нагоре лихвите по кредитирането и ще изостри финансовите затруднения на Рим.

Няма сигнали обаче това да е било проблем за предишни "клиенти" на ЕСМ като Испания, Португалия и Ирландия, макар да беше проблем за по-задлъжнялата Гърция.

istock
istok

От друга страна поддръжниците на ЕСМ вярват на политическите уверения, идващи от Европейската комисия и други институции за по-меки условия при новата помощ от ЕСМ, и сочат предимствата.

Италия ще плаща лихва от 0,08% по 10-годишен кредит от ЕСМ спрямо лихвите от 1,6%, които плаща по 10-годишните си суверенни облигации. Това гласи про-ЕСМ апелът, публикуван от всекидневника "Ил Фолио".

ЕС освобождава 37 млрд. евро за борба с коронавируса

Ако страната разчита на кредити от ЕСМ вместо на емитиране на облигации, то това ще й спести 5,8 милиарда евро за десетилетие, изчисляват икономистите, автори на апела Фабрицио Пагани и Фабио Памоли.

"Много скептичен бях заради отсъствието на условия, изискващи икономии, но сега съм убеден, че такива няма", посочва Карло Календа, лидер на "Действие" - малка, проевропейска, центристка опозиционна партия.

"Популистите и националистите обаче ще продължат да възприемат ЕСМ като троянски кон (. . .) това стана идеологически дебат, откъснат от реалността", оплаква се той.


Лидерът на "Лигата" Матео Салвини намекна, че ще бъде по-добре да се призоват италианците да купуват държавни облигации, дори ако това е по-скъп вариант от варианта да се разчита на европейските институции.

"Вярвам на италианците. Не вярвам, с цялото ми уважение, на европейската бюрокрация. ЕСМ? Пари, които трябва да бъдат върнати с лихва при условия, наложени от други", заяви той с туит миналата седмица.

Волфанго Пиколи, съдиректор на компанията за анализи Teneo Intelligence, не вижда причина да се отхвърля помощта на ЕСМ. 

"Все едно да се изхвърлят 5 милиарда евро", казва той.

Пиколи прогнозира, че премиерът Конте в крайна сметка ще се реши на този вариант, използвайки всички възможни политически "залъгалки", за да направи това възможно най-приемливо за непокорното Движение "Пет звезди".

Миналата седмица премиерът посочи, че ще обмисли кое е подходящо и кое не е за Италия, едва след като бъде одобрен предложеният от Европейската комисия възстановителен фонд за 750 млрд. евро.

Пиколи не очаква веднага да бъде постигнат пробив.

"Предвид че основната цел на правителството е да остане на власт възможно най-дълго, те ще протакат, колкото е възможно", според експерта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg