Лихвите по потребителските заеми намаляват.

През месец май годишният процент на разходите, който освен лихвите включва и всички такси и комисионни на банките, по левовите потребителски заеми намалява средно до 10,33%, при 12,08% за април.

Това показва лихвената статистика на Българската народна банка.

През април от БНБ са отчели ръст на лихвите по левовите кредити за потребление, което явно е резултат от нарастващия риск кредитополучателите да загубят работата си в кризата. Но през месец май лихвите отново тръгват надолу.
 
Годишният процент на разходите за потребителските заеми в евро намалява от 3,93% за април на 3,58% за месец май. При жилищните кредити в евро ГПР намалява на 4,05%, а за тези в левове остава почти без промяна на ниво от 3,18%.
 
При бизнес заемите няма ясна тенденция накъде се движи пазарът. Намаляват лихвите по левовите заеми в размер над 1 млн. евро и тези в евро в размер до 1 млн. евро.

Нарастват лихвите по малките левови заеми и при големите в евро.

istock
istock

При депозитите на домакинствата в лева лихвите намаляват с 0,06 пр.п. до 0,10%, а по тези в евро – с 0,08 пр.п. до 0,09% през май 2020 г. спрямо май 2019 г.

Одобряват по 1 500 души седмично за безлихвен кредит

В сравнение с април 2020 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се променя незначително, а по тези в евро се понижава с 0,02 пр.п.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg