От днес земеделските стопани могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска си продукция.

Финансовият ресурс, отделен за целта е, 5 млн лв , а за пръв път тази година помощ за застраховане ще получат и производителите на зърнени и маслодайни култури.

Как да регистрирате личното си стопанство

Целта на помощта е насърчаването на фермерите и градинарите доброволно да застраховат продукцията си срещу суши, наводнения, градушки и измръзвания. 

Има условие и за минимални площи, които земеделците трябва да обработват, за да получат подпомагане. 

istock
istock

Максималният размер на съфинансиране за фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Наръчник в помощ на земеделците при кандидатстването им за директни плащания

Стопаните, които застраховат пшеница, ечемик и царевица или маслодайни култури могат да получат до 35 на сто от стойността на застрахователната премия. 

Срокът за предоставяне на застрахователните полици в областните дирекции на фонд "Земеделие" е 31 август. Договорите ще бъдат сключени до 20 работни дни след предоставяне на полиците, а средствата ще се изплатят 10 работни дни след сключване на договора, гарантират от фонд "Земеделие".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg