Държавата отделя 5 милиона лева, за да насърчи земеделците да застраховат продукцията си срещу неблагоприятни климатични събития.

Подпомагането ще бъде под формата на процент от стойността на застрахователната премия.

Очаква се ДФ „Земеделие“ да публикува указанията за кандидатстване.

Поради зачестилите суши, наводнения и измръзвания през последните години зърнените култури за пръв път влизат в обхвата на подпомагане по схемата.

Дават по 375 лева на пострадалите от проливните дъждове и наводнения

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени и тютюн, е до 65% от стойността на застрахователната премия или до 195 лв. на хектар при размер на застрахователната премия от 300 лв. на хектар.

istock
istock

Стопаните, които застраховат зърнени и маслодайни култури, могат да получат до 35 на сто от стойността на застрахователната премия или до 21 лв. на хектар при размер на застраховката от 60 лв.

Целта на помощта е земеделските стопани да бъдат мотивирани да се застраховат срещу бедствия, които все по-често унищожават реколтата им през последните години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg