Земеделци оспорват променените правила за получаване на обезщетения за безработица. Според тях изискуемият период на отработеното време е увеличен от 9 на 12 месеца.

17 браншови организации в земеделския сектор настояват за спешна промяна. Днес техни представители ще се срещнат с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Сезонни работници остават без обезщетения за безработица

Земеделието е единственият сектор, който не е включен в програмите за подпомагане заради Covid кризата.

„Земеделските производители не могат да кандидатстват за тези мерки 60 на 40; 80 на 20; „Запази ме“ и т.н.“, твърди пред БНР Албена Симеонова от асоциация „Биопродукти“, като допълва, че помощта, получена от агроведомството, е почти символична.

istock
istock

На този фон фермерите губят и работниците си, защото могат да ги наемат само от март до октомври за работа на полето.

„Ноември, декември, януари, февруари тези работници по предните правила можеше да отидат на борсата, да получават своите осигуровки и да имат някакви минимални доходи през зимните месеци“, отбелязва Симеонова.

При новите правила те трябва да имат поне 12 месеца пълна заетост, което задълбочава проблема с работната ръка и увеличава сивия сектор в бранша.

Затова и днес фермерите започват преговори с министър Сачева за промяна на правилата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg