Регистрацията на лични стопанства тип заден двор тече с пълна сила. Въпреки че е безплатна, а процедурата – улеснена, към момента са регистрирани почти 6000 обекта, съобщи д-р Даниел Денев от Агенцията по храните пред БНР.

Сега репопулирането става при ясни правила, регламентирани с поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всеки собственик подава заявление чрез кмета, дори не е нужно да ходи до Областна дирекция по безопасност на храните. На база на събраните заявления се сформира комисия, която посещава съответното населено място.
 
Извършва се проверка и при спазени изисквания се издава удостоверение за регистрация, като личните стопанства са освободени от такси. „Това не струва абсолютно нищо на хората“, уточни експертът.
 
Регистрацията на лично стопанство от подаването на заявление до получаването на разрешение отнема не повече от 15 дена.
 
Комисията проверява дали дворът на къщата, където се намира стопанството, е ограден. Нужно е помещението за отглеждане на животните да е снабдено с хранилка, поилка и защита от неблагоприятни климатични условия. Това ще рече, да има покрив, стени, защита от вятър,  снегове, дъждове, по начин по който собственикът е преценил. В допълнение стопанинът трябва да разполага с място за съхранение на работните дрехи.
 

istock
istock

Важно уточнение е, че могат да се гледат само до три кастрирани прасета за угояване. Всеки, който има разплодно животно, вече минава в категорията фамилна ферма. Когато той иска да произвежда животни, за да ги продава, спазва по-високи изисквания за биосигурност.

Фермери против правилата за обезщетения при безработица

За това, дали след регистрация стопанството продължава да спазва правилата, следят официалните ветеринарни лекари в съответната община. Проверките се базират на оценка и анализ на риска, което означава, че няма как да се инспектират всички стопанства. Освен на място всеки ветеринарен лекар може да контролира и по документи чрез системата ВеТис.
 
Глобата при първоначално констатирано нарушение е от 500 до 1000 лв., а при повторно – двойна.
 

istock
istock

Прасе се купува само от законен, регистриран животновъден обект, който има право да развъжда – тоест от фамилните или индустриалните свинеферми. Разбира се, не е забранен и внос от страна членка на ЕС, но такива случаи са рядкост.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg