Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите в Европа. Страната ни изпреварва Франция, Испания и Унгария. Средната стойност на рентите е съпоставима с тази във Финландия и Полша и е много по-висока спрямо тази в съседна Румъния, посочват агроекспертите. Според фермери балонът с рентите е напът да се спука.

Земеделци предупредиха, че рентите ще намаляват. Заговори се за нов закон за арендата на земеделска земя, който да регламентира рентите. Появи се и идея държавата или кметовете да определят тавани на рентите.

Депутатът от ПП-ДБ и бивш директор на БАБХ Христо Даскалов излезе с провокативен пост по темата в социалните мрежи. Пред БНР той заяви, че негово собствено проучване сочи, че няма рента от 100 лева, каквито стойности се публикуват.

Какви ренти ще изплащат тази година

Примерна, приблизителна сметка на Даскалов сочи, че има разминаване между публично оповестявани данни за рентите и техните реални стойности. Той даде примери със свои земи и каза, че най-високата рента, която е получавал за свои земи през последните години, е 40 лева на декар.

"Сервира се само рентата. Никой не дава подробности – защо се дава тази рента, какви са приходите, какви са разходите."

istock
istock

Даскалов заяви, че фермерите излизат пред обществото и казват – ние имаме много разходи, "а всъщност, ако 50% от тази земя е моя, това разход ли е?"

"Пазарната ситуация е такава, каквато е. Рентите стигнаха докъдето са в момента, благодарение на пазарната ситуация. Това не означава, че е правилно. Понякога нещата се изкривяват в стремежа на всяка цена да обработваш земята", коментира Радостина Жекова, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя представлява Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Жекова се насажда невярна информация, а голяма част от хората, които обработват земя, не успяват да направят разлика между приход и печалба, което усложнява ситуацията с рентите.

Изплащат високи ренти в България

В Добруджа за миналата година средната рента е 124 лева на декар, в Лудогорието е около 90 лева, подобно е положението в Централна България, оповести данни Жекова и обори тезата за рентите като необлагаем доход.

"Държавата от няколко години води политика, която е незаконна, защото наистина по закон рентите в България са необлагаеми, но по тълкувание на НАП държавата влиза и си взема данъците заедно с лихвите, на рентите, които са начислени, говорим на земеделски производители."

В средностатистическо стопанство с 5000 декара земя има земеделци, които нямат нито един декар лична земя, други имат 10% от земята, трети - 30% от земята, продължи с примерите Радостина Жекова.

Секторът на зърнопроизводството за 2022 г. е изплатил 2,5 милиарда ренти, обясни тя.

"Всеки седми лев във вашето портмоне, в моето, е генериран от сектор зърнопроизводство."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg