В България нещата с къщите за гости са много кокошкарски и много видими. Това каза в интервю за БНР Атанас Чобанов от разследващия проект Bird. Той коментира темата по повод мисията на представители на европейски институции у нас, които ще проучват корупция и злоупотреби с евросредства в България. Фонд „Земеделие“ си търси от къщи за гости 43 милиона лева, но до момента е успял да събере 3,6 милиона лева.
 

„Което е смешно на фона на целия шум, който се вдигна. Почти нищо не е върнато и няма и да бъде върнато. Тези актове, които е написал Фонд „Земеделие“, са негодни, оспорват се и падат в съда. Пито-платено. Ще останем с чувство за наглост и безнаказаност от този скандал. До момента няма нито един осъден, който да връща пари.“, допълни той.
 
Повечето къщи за гости са разплатени преди 2017 година, а Европрокуратурата разследва случаи след 2017 година. Сред акцентите в инспекцията са къщите за гости. Малко над 700 къщи за гости у нас са финансирани с над 100 милиона евро.
 
„Това е емблема на злоупотребите с европейски средства“, заяви Атанас Чобанов.

Евроизмама с къща за гости в Батак

Когато се дават гратис европейски пари за развитие на селски туризъм, а вместо селски туризъм имаме огромна вила с басейн, всеки разбира, че това си е чиста кражба на европейски средства, посочи Чобанов, според когото основният въпрос е какво ще правим с „вече откраднатото“. 
За някои от къщите за гости периодът за проверка е изтекъл. От 738 къщи у нас - проекти на обща стойност над 200 милиона лева, 247 се проверяват, каза журналистът.
 

istock
istock

„Сумата за тези 247 е 107 милиона лева, дадени от Фонд „Земеделие“. Всичките тези къщи се оказват с нередности“, уточни журналистът, като отбеляза, че става дума например за неизпълнен бизнес план, несъздадени работни места или изобщо неработили като къщи за гости обекти. „И парите трябва да се върнат.“

От прокуратурата най-вероятно ще получат някои хвалби за дребни, незначителни случаи, за които има внесен обвинителен акт, смята той. По думите му обаче „смачкани“ се оказват всички политически обвързани случаи. „Кметове, бивши шефове на служби, партийни лидери и т.н. – за тях нищо не се прави.“
 
Няма черен списък на лицата или фирмите, злоупотребили с европейски средства, които да бъдат ограничавани за следващи субсидии, изтъкна Чобанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg