Регистърът на всички производители и търговци на плодове и зеленчуци ще ограничава нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци (и то на занижена стойност). Това заяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

Според него, това ще позволи некоректните търговци да излязат на светло.

"Търговците, които не присъстват в базата данни, няма да получават сертификати за съответствие на качеството при внос и търговия. Ще се гарантира спазването на данъчното и осигурителното законодателство. Целта на регистъра е регулиране на процеса на места за предлагане на плодове и зеленчуци, на издаване на документи“, поясни още Маринов.

Каква помощ ще получат земеделците тази година

Той съобщи, че в другия подготвян регистър – този на биопрозиводителите, досега са вписани 6327 оператора.

До 10-и февруари трябва да бъде въведен цялостен профил на всеки оператор. До десет дни операторът трябва да потвърди информацията. След това операторите ще бъдат въведени в активация и вече ще са допустими кандидати по новия програмен период.

istock
istock

„При отклонение ще има урегулиране на процеси и предоставяне на нова информация. Осигурили сме адекватен механизъм, за да може всички бенефициенти да си получат субсидиите“, допълни Маринов.

Турските домати и краставици пълни с пестициди

Той подчерта, че няма установени български продукти, които да са в несъответствие с изискванията на регламентите за биопроизводството.

„В края на миналата година бяха установени 11 оператора, отглеждащи рискови култури рапица, кориандър, резене, които са допуснали несъответствия. Още ноември са подадени към Държавен фонд „Земеделие“. Фирмите са получили санкции и Агенцията по храните е наложила актове за установено административно нарушение. Плащанията за Кампания 2019 са им спрени. Не сме установили проблем при контролиращите лица“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg