Със заповед на министъра на земеделието Явор Гечев е определен размерът на ставките по извънредната финансова помощ за приспособяване на земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след конфликта между Русия и Украйна.

Помощта за България от 10,6 млн. евро, определена от Европейската комисия, беше допълнена от националния бюджет до 62 млн. лева.

При наличие на остатък от бюджета той ще се преразпредели от Държавен фонд „Земеделие“ пропорционално между одобрените заявители в рамките на бюджетите по сектори. Помощта ще се изплаща за животински единици от съответната категория животни, както и за хектар с винено грозде и оранжерийни зеленчуци.

За земеделските производители, отглеждащи оранжерийни зеленчуци в отопляеми оранжерии, е определена ставка в размер на 17 365,47 лв. на хектар, а за неотопляеми оранжерии – 3 571,72 лв. на хектар.

Земеделският министър: Земеделските стопани ще си получават редовно субсидиите

За фермерите, отглеждащи свине майки, е утвърдена помощ от 72,84 лв. за свиня-майка, за стопаните, отглеждащи прасета за угояване – 66,82 лв. за прасе.

istock
istock

Разпределението на ставките в помощ на  птицевъдния сектор е следното: за кокошки носачки – 119,10 лв. за кокошка, 22,30 лв. за бройлер, за родители – 244,50 лв., за пуйки – 41,30 лв. и за патици – 36,79 лв. За производители, отглеждащи винено грозде, е утвърдена ставка в размер на 373,53 лв. на хектар.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg