Реколтата от зърно е добра - средните добиви са над 500 и доближават 600 килограма от декар, каза пред журналисти министърът на земеделието Явор Гечев, който представя приоритетите на екипа си на пресконференция в сградата на ведомството.

Не се очаква кризисна ситуация с реколтата, няма да има проблеми с изхранването на българите, каза Гечев. Продължаващата война в Украйна затруднява и ситуацията в съседните държави, посочи той. Сега има свръхпредлагане на зърно в държавите, съседни на Украйна, но има и план за подпомагане на земеделските производители и преработватели, каза още земеделският министър.

Земеделци могат да кандидатстват за помощи заради войната в Украйна

Реколтата от пшеница ще е около 6,5 млн. тона.

Към момент няма чакащи камиони на ГКПП "Капитан Андреево" - още от първия ден на правителството работим по казуса, каза Гечев. Хакерската атака срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е почти преодоляна и 85 процента от административните услуги на БАБХ са възстановени, добави той. 

istock
istock

Търсим не само усвояването на парите от ЕС по Програмата за развитие на селските райони и Националния план за възстановяване и устойчивост, ще търсим ефективност, каза министър Гечев, като добави, че има над 2000 проекта в ДФ "Земеделие", по които се работи.

Земеделските стопани ще си получават редовно субсидиите, заяви той.

Ще подготвим законодателни промени, които да подпомогнат работата на колегите от редовния кабинет по представянето на европроектите в Брюксел, посочи Гечев. Следващата седмица ще имаме точните цифри и ясен план за работа, каза той.

Държавата ни няма нужда да внася украинско зърно

Явор Гечев посочи, че има забавяне на добива на дървесина заради поскъпването на горивата. Още тази седмица обаче ще се подготви план за увеличаване на добива, за да може хората да имат дърва за огрев през зимата, уточни той. 

Не познавам правителство или държавен служител, които да са перфектни, каза Гечев, запитан дали ще прави кадрови промени. Критерият ще е експертизата и да се спазва темпът на работа, който ще е висок, допълни министърът. Не чакайте реваншизъм или целенасоченост.

Промени ще има, но без политизиране. Докато съм министър, ще се държа като надпартиен, каза Гечев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg