Забелязва се леко поевтиняване на хляба в цялата страна. Цената му обаче ще се върне към старите си нива още следващия месец, заради по-скъпата нова реколта от зърно. Тази прогноза направи в студиото на  „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
„Инфлацията продължава да расте. Официалните данни са такива. Това е доста притеснително – особено през лятото. Основаната причина са по-скъпите енергоносителите, но и всичко по веригата.

За нас до края на годината може би комулативната инфлация ще доближи 18-19 процента, а тази, която всички плащаме – тоест тези 20 стоки и услуги, които наблюдаваме – са вече 45 процента по-скъпи”.
 
По думите му последните изследвания от миналата седмица в цялата страна показват, че хлябът е поевтинял средно с между 2 и 6 процента. „Най-голямо е намалението  в големите вериги, като някъде понижението е с 20 на сто. В малките магазини обаче поевтиняване въобще не се забелязва”.

Как влияе "шринкфлацията" върху поведението и портфейла ни

Според него цената на хляба ще се върне на старите си нива още през следващия месец. „Причината за това ще бъде новата реколта зърно, която ще влезе в ценообразуването и всички знаем, че ще бъде по-скъпа”, посочи Димитров.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg