Засаждането на нови лозя с винени сортове ще става само с разрешение от Агенцията по лозата и виното, предвижда нов Закон за виното и спиртните напитки, приет от Министерски съвет.

Площта с лозови насаждения може да се увеличава с не повече от 1% спрямо общата площ в страната към 31 юли на предходната година. Незаконните лозя ще се изкореняват за сметка на стопанина. За тях няма да се получава подпомагане от бюджета и по европейски програми.

Драстичният режим за засаждане ще продължи до 2030 г. Тези ограничения обаче не се отнасят за хората, които ще произвеждат вино за лични нужди.

Засилва се контролът върху производството на оцет и плодовите вина – те трябва да се произвеждат при същите правила и контрол, каквито има при виното от грозде.

Винопроизводителите и оцетопроизводителите са длъжни да водят дневници за продуктите, суровините и енологичните манипулации. Дневниците се пазят 10 години.

Включени са специфични определения и изисквания за ракия, мастика и дестилатите за тяхното производство. Изпълнителната агенция по лозата и виното ще поддържа специален лозарски регистър, в който ще се вписват всички производители на грозде за вино, винопроизводители и оцетопроизводители. Нови лозя и/или презасаждане на лозя в бъдеще ще се прави само със специално разрешение, пише още в промените.

istock
istock


Дават пари на винопроизводителите по извънредни 4 мерки

Само вписани гроздопроизводители ще могат да произвеждат и предлагат винено грозде. Производството и предлагането на лозаро-винарски продукти ще става само от вписани за съответната дейност лица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg